Followers

3.20.2010

Alasan

Assalamualaikum w.b.t

Minta maaflah kepada semua pengunjung yang amat disanjung sekalian. Walaupun tidak lebih dari 20 orang sehari, tapi kehadiran anda memang wajar dihargai. Sila bangun dan tepuk tangan untuk diri sendiri kerana saya menyanjungi anda. Okey, cukup la tu. Sikit-sikit je sudah. Hehe

Pertamanya, saya mahu memberikan alasan kesibukan sebagai satu sebab saya tidak menghapdet blog sejak sekian lama. Lebih seminggu rasanya. Bukan sebab sibuk sahaja, bahkan sejak akhir-akhir ini penilaian saya terhadap satu-satu benda agak kosong. Tidak dapat menterjemah sesuatu yang saya lihat dan dengar serta rasa ke dalam bahasa tulisan.

Jika 11-13 baru-baru ini saya sibuk meletakkan diri saya kedalam bidang pengisian dan modul untuk satu program kepimpinan, cuti sekolah yang bakal berakhir jam 12 malam ini pula saya memenuhi undangan futsal dengan anak-anak buah yang saya ajari mereka dengan al-Quran.(pendeknya ; ajar mengaji) juga mengadakan xtvt kelas mengaji itu pada waktu siang.

Terbaru, Lajnah Akademik telah menganjurkan kelas Nahu dan mereka terpaksa memilih saya untuk bermain-main dengan asas utama bahasa arab itu. "Eh, engkau pandai ke nahu mat?" atau "Imtihan dulu tak pernah dapat mumtaz pun ada hati nak mengajar orang ke?" mungkin akan keluar dari mulut orang. Hehe. Maklumlah, saya bukanlah pakar, tetapi untuk sama-sama mengulangkaji dan berbincang, rasanya bukanlah satu keberatan untuk saya menerima tugas tersebut. Bak kata pepatah, bagai aur dengan tebing.(sebenarnya tiada kaitanpun dengan kes yang telah disebut, sekadar memanjangkan perenggan.)

Alasan emas yang kedua saya gunakan adalah kebangsatan perangai yang ditunjukkan oleh broadband celcom saya. Hampir seminggu.. Tidak hari ini adalah hari yang kelapan broadband saya tidak dapat digunakan seperti biasa. Sungguh mengharukan, apabila saya menelefon operator Celcom, dua kali kredi habis. Kali pertama menggunakan handphone kakak saya dan kali kedua handphone saya sendiri dan kredit itu habis sebelum sempat saya mendapat jalan penyelesaiannya.

Hari ini sekali lagi saya membulatkan tekad untuk menelefon operator itu dengan persiapan yang cukup rapi, semua soalan-soalan yang bakal ditanya telah dijawab sebelum sempat diajukan agar masa dapat dijimatkan dan kredit dapat diselamatkan. Penyelesaian yang saya tunggu sehingga habis kredit dua biji handphone itu hanyalah menukar setting di manage devices dari 3G preferred ke GPRS/Edge only yang mana setting itu telah saya cuba hampir 20 kali sepanjang ketiadaan line tersebut. Dengan sopan, ucapan terima kasih diucapkan dan saya mengucapkan juga terima kasih kepada kakak saya yang bercakap bagi pihak saya. Saya ni kurang mahir berkomunikasi dalam standard malay. Jadi, khidmat kakak terpaksa diguna.

Selepas menukarkan kembali setting daripada GPRS/Edge only kepada 3G only, saya menunggu line ini kembali berada dipuncak untuk standby menekan butang PUBLISH POST. Menunggu memang membosankan.

Alasan emas ketiga yang saya hidangkan untuk anda pada n3 ini adalah perhatian saya yang tertumpu kepada kerjaya baru saya iaitu guru KAFA. Ya, guru KAFA. Nak saya ulang lagi, guru KAFA, ye KAFA. Oh, maafkan saya, sejak memasuki kursus PNP di YIT baru-baru ini, saya merasa cukup teruja sekali dengan tugas ini. Betul juga cakap penyampai pada hari itu, kenapa mesti memberitahu orang kita ini guru kafa je. Kita kena bangga dengan tugas ini. Oleh itu, pada hemat saya, selepas membuat posting ini, insyaAllah akan menyusul tajuk Akulah Guru Kaafaa... Baca dengan gaya menjerit dari atas puncak gunung.

Selain kerja KAFA, saya juga meminta tugas untuk menjadi moderator bagi blog MPMKUDQI kerana merasa terpanggil untuk menjadikan KUDQI sebagai sebuah tempat yang dikenali ramai sekaligus akan meramaikan pelajarnya terutamanya di sebelah ikhwah. Segala aktiviti menarik yang ada di KUDQI yang sebelum ini tidak diketahui orang bakal saya bongkar. Kita terjah bak kata Nas Ahmad.

Sibuk sangat ke nak jadi moderator blog MPMKUDQI ni? Jika anda baca ayat sebelum ini, pasti anda akan menjadikan ianya satu persoalan walaupun anda tidak berniat nak bertanyakan tentangnya sebelum ini, betul kan? Baiklah, oleh kerana anda sudah mula bertanya sejak membaca perenggan ini, saya akn cuba sedaya upaya menjawabnya walaupun sebelum ini ianya menjadi rahasia saya saja. hehe.

Saya sebenarnya tidak cukup kaki tangan untuk membuat laporan, membuat artikel, membuat poster, mewawancara orang tertentu, bertanya tentang program ni bila, program tu bila, apa yang baru kat KUDQI sekarang, ada aktiviti menarik ke tak petang ni dan pelbagai soalan lagi. Secara jujurnya, saya memerlukan beberapa orang yang boleh konsisten dengan tugas untuk melaksanakan misi mulia ini. Oleh itu, secara peribadinya, saya akan mula menarik mereka yang punya minat dalam bidang ini untuk berada disamping saya memperjuangkan misi dakwah alam maya yang hebat dan penuh cabaran ini.

Oh ya!( Ish, Ish..Tak best bunyinya.) Semalam saya telah pergi ke majlis Alumni MDQ yang diadakan di dewan utama DQ. Lebih kurang 200 orang senior-senior yang hadir. Bila dah bertemu, pelbagai memori akan keluar dengan sendirinya. Ustaz Khairi Zainudin mempengerusikan majlis tersebut. Banyak memori yang tersimpan dalam minda beliau ni. Antara killer weapon beliau untuk mereka yang tidak berani bangun berucap adalah "ni kaki tembo mase khitobah dulu la ni". Apapun, saya wakil generasi ke 15 mengucapkan tahniah kepada mereka yang bertanggungjawab mengadakan majlis ini. Memang nostalgia.

Setakat ini sahaja wahai penonton sekalia, terima kasih kerana berkunjung, jangan bosan untuk datang ke blog ini kerana anda adalah inspirasi saya. Sekali lagi, tepuk tangan untuk diri sendiri. Okey, cukup.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih mengomen! Jangan segan-segan untuk meninggalkan perkataan di sini.