Followers

4.04.2010

Ayah Pesan....

Assalamualaikum w.b.t.

Menjadi anak kepada peniaga sejak lahir (lahir-lahir, ayah dah ada kedai dah) mungkin menyebabkan ada juga rasa minat untuk meneruskan legasi yang dimulakan ayah walaupun tidak sekuat semangat yang ditunjukkan ayah. Tapi memang rasa nak r. Paling kurang pun nak cari rejeki dengan titik peluh usaha sendiri. Minat nak makan gaji orang bagi bulan-bulan tu macam kureng la sikit. Hmm, mungkin dah tengok apa yang ayah buat dah berhasil, tapi apa yang pasti, aku respek ayah aku. Memanglaa, dah ayah kita kan? hehe

Okey. Nak ringkaskan sikit pointnya, aku tengok ayah sebagai seorang yang gigih, jujur, kasar (kadang-kadang), berterus terang, suka mengusik, gigih...eh dah sebut dah, hehe dan lain-lain yang kalau nak hitung, nanti cakap aku ni bongkak pulak. Tapi memang aku tengok ayah ni lain dari tauke atau taikun MELAYU dan ISLAM yang pernah aku jumpa, mungkin kerana aku arif pasal ayah lebih dari aku arif pasal tauke dan taikun niaga yang lain. Ye la, ayah kite kan? hehe.. Ayat tu lagi.

Satu yang ayah akan cakap tiap-tiap pagi masa sarapan, takdela tiap-tiap pagi, tapi memang kebanyakan pagi akan adalah pesanan beliau yang berbunyi, "kita ni nak berniaga kena jujur, jujur paling penting. Untuk apa jujur ni? Untuk kepercayaan orang kepada kita, penting ke percaya? Penting kerana tanpa kepercayaan, siapa nak berurusan dengan kita.." Ish, memang la ayah tak cakap skema gini, ni versi yang diubah suai laa.. Kalau tak diterjemahkan, takut korang tak faham.. hehe.

Aku sokong hujah pertama ayah aku kerana Nabi telah melakukannya sewaktu berniaga barang dagangan Khadijah hingga keuntungan yang dihasilkan lebih banyak dari biasa. Jadi pelajaran pertama hari ini adik-adik, apa diaa? yee, jujurr...

Pesan yang kedua, jangan berhutang selagi masih mampu bayar. Maksudnya, hilangkan beban hutang dalam perniagaan dengan mengutamakan benda yang utama. Contohnya mudah, seorang tauke, perlu mengutamakan bayaran pembeliannya lebih dari niatnya untuk menyambar Mercedez Brabus atau Toyota Alphard yang berkemungkinan jika jadi jugak beliau menyambar salah-satu dari dua kereta itu menyebabkan beliau mula kesuntukan wang untuk membayar barang yang dibelinya. Mungkin pasal itu jugalah ayah hanya membeli dua buah kereta dari saat mula berniaga iaitu Toyota Corolla otai yang digelar wagon dan Toyota Unser. Memang ayah berjimat untuk selamat.

Pesanan ni biasa ayah cerita pada aku time aku drive dan ayah duk kat sebelah. Katanya, wahai anakku, Mohd Ridhuan yang agak kacak, chewah.. Hehe, takdela, kirenya antara isi penting yang sempat aku rekod ialah, "Mad, kita ni hidup kena sederhana, jangan nak menunjuk kat orang yang kononnya kitalah kaya. Kalau kejar ke kaya, tak habis Mad. Orang tak hormat pasal kita kaya, kadang-kadang orang benci pulak kalau kita kaya. Mu ingat orang tak bercakap ke kalau kita boros, beli kereta, tukar kereta, renovate (ni dah ditranslate) rumah, tukar telefon, beli bende tu, beli bende ni, orang bercakap mad. Hidup kadar-kadar kita dah lah, jangan sibuk nak menunjuk." Panjang lagilah sebenarnya, takkan nak bagitahu semua, ye tak? Tapi memang aku akui, ayah ni, wallet takde, jam takde, cincin lagi la takde, subang? nak kena pukul ke... hehe.. Apa yang ayah aku suka,kain pelekat, baju pagoda, seluar dan barang asas-asas lain yang diperlukan manusia.

Perkara yang ditekankan ayahku juga adalah belajar, belajar dan belajar. Ayah cakap, dia tak sempat belajar tinggi, tokki (datuk) aku dulu orang susah, ayah sempat sekolah sampai darjah lima je, kirenya umur 12 tahun dah jadi pelayan kat satu kedai makan, sampailah tuan kedai tu bagi tapak kedai kat dia dan dia mula berniaga, antara kata ayah yang aku ingat, kalau ayah belajar agama, boleh jadi ulama' besar dah. Dari umur 12 tahun sampai 65 tahun. Bila aku cakap nak duduk kat kedai je pas KUDQI, ayah kata sambung lagilaa. Orang akan hargai kita kalau kita ada ilmu walau kita miskin, tapi kalau kita bangsat tanpa ilmu, orang akan layan kita macam anying pale pecoh (anjing kepala pecah/anjing kurap).

Ayah aku nasihat memang macam kasar sikit, tapi aku dengar istilah anying pale pecoh tu, aku still suka lagi. Ni aku menaip dalam keadaan suka la ni.. Hehe.. Oh ayahku, tinggi sungguh imaginasimu dalam memberi kiasan kepada kehinaan. Thank you. Eh, ter'speaking pulak. hehe

Kebenaran mesti diberitahu kata ayah, jangan kerana kita berada di satu-satu pihak, maka yang berada dipihak kita itu, kita sembunyikan atau butakan saja mata kita. Wajib kata ayah aku untuk beritahu kesalahan, niat untuk membetulkan, jangan niat untuk menjatuhkan.

Banyak lagi nasihat ayah, tapi buat masa ni biar sampai di sini, saja je nak bagi ada part kedua, ketiga. hehe. Apapun, saya sayang ayah saya. (sila baca dengan nada baku) bersambung....

No comments:

Post a Comment

Terima kasih mengomen! Jangan segan-segan untuk meninggalkan perkataan di sini.